fbpx
Chorizogryta med mandelpotatispuré

Chorizogryta med mandelpotatispuré

Avdelare
Chorizogryta med mandelpotatispuré

Chorizogryta med mandelpotatispuré

Gör så här

Börja med att skära chorizon i ca 2 cm stora bitar. Ta fram en kastrull, lägg i matfett och chorizo när den blivit varm. Stek korven runt om till den fått lite färg och tillsätt därefter strimlad gul lök och finhackad vitlök. Sänk värmen lite och stek ett par minuter. Tillsätt sedan strimlat savoykål och tomatpuré, rör om och stek ett par minuter till. Häll därefter på rött vin, lagerblad och kycklingfond. Låt grytan stå och puttra på medelvärme i minst 20 minuter, men gärna 30–45 minuter om du har tid. Om du vill ha lite fastare konsistens på såsen i grytan kan du reda av den med lite maizena precis innan servering.

Gör potatispurén. Skala mandelpotatis och lägg i en panna med välsaltat vatten och slå på kokning. I en mindre panna smälter du först smör och häller sedan på mjölk och grädde. Håll blandningen varm tills potatisen kokat klart.

När potatisen är genomkokt häller du av den i ett durkslag och låter den ånga av ett par minuter. Pressa sedan potatisen ner i kastrullen med en potatispress, eller genom en finmaskig sil. Häll över mjölk- och gräddblandningen. Blanda om, tillsätt den rivna osten och smaka av med salt och vitpeppar. Servera med chorizogrytan och strö över finhackad persilja.

Tips!

Grytan går lätt att variera med olika korvsorter, och testa gärna olika kålsorter. Vill du att potatispurén ska få kortare tillagningstid kan du dela potatisen i mindre bitar. Prova att smaksätta potatispurén med olika ostsorter.

Ingredienser

4 portioner

Chorizogryta

6 chorizo från Familjen Hansen Charkuteri
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400g savoykål
2 msk tomatpuré
3 lagerblad
5 dl rödvin
1 msk kycklingfond
ev maizena

Mandelpotatispuré

800g mandelpotatis
60g smör
1,25 dl mjölk
1,25 dl grädde
50g Västerbottensost, riven
vitpeppar
salt

Till servering

1 kruka persilja, finhackad

Relaterade produkter

Chorizo
Logotyp