fbpx
Korv med hembakt korvbröd

Korv med hembakt korvbröd

Avdelare

Gör dina egna korvbröd, inte alls så svårt och blir så mycket godare än färdigköpta. Funkar jättebra att frysa in, de tinar supersnabbt när det är dags att bjuda på korv.

Korv med hembakt korvbröd

Korv med hembakt korvbröd

Gör så här

Värm mjölken tills den är fingervarm (37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt mjöl, socker, salt, ägg, äggula och smör. Låt degen gå i en degblandare på medelhastighet i 10 minuter. Eller knåda för hand. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek (ca 60 min).

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Väg upp degen 65 grams bitar och forma till runda degbollar på lätt mjölad bänk. När du rullat små jämna bollar strör du över lite mjöl och försöker med platt hand att rulla ut degen till en avlång korvbrödsliknande form. Kom dock ihåg att bröden jäser både i sidled och uppåt. Låt bröden jäsa en gång till under bakduk (ca 45–60 min beroende på rumstemperatur). Spreja bröden lätt med vatten under jäsningen för att hålla ytan fuktig.

När bröden jäser andra gången, sätter du ugnen på 200 grader. Se även till att ställa in en ugnsfast form fylld med vatten längst ned i ugnen.

När bröden jäst klart penslar du med mjölk, ställ dem mitt i ugnen och grädda ca 9 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader. Ta ut bröden och lägg dem direkt under en bakduk. Detta gör att bröden håller sig riktigt mjuka, se sedan till att lägga in de i plastpåsar så fort de svalnat något.
Det gör att de mjuknar ännu mer. Använd direkt eller förvara i frys.

Servera med korv från Familjen Hansen Charkuteri och goda tillbehör.

Ingredienser

ca 20 korvbröd
65g smör, rumstempererat
500g mjölk
20g jäst
30g socker
8g salt
640g vetemjöl special (eller t ex Manitoba Cream)
1 ägg + 1 äggula
Logotyp