fbpx

Den perfekta charkbrickan

Den perfekta charkbrickans huvudroll spelas givetvis av svenska charkuterier. Gärna från oss i Stöcksjö. Men inte sällan är det teamet bakom som gör helheten och vårt svar på filmvärldens statister och birolls-innehavare är tillbehören.

När man planerar tilltugg och snacksbrickor kan man gott fundera lite på vilken roll man vill att serveringen ska spela. Vi har därför, utan inbördes ordning, listat några av våra favorittillbehör till snacksbrickan som man kan anamma i sin helhet, eller välja delar ur. Lite beroende på hur många man är som ska äta och om det serveras som drinktilltugg, förrätt eller mer till eftertexterna. Gör man i ordning allting och är t.ex två personer räcker det nästan till en lättare middag ackompanjerad av lite röda sällskapsdrycker. Eller öl.

 

Vispad Brieost med marmelad
1 frp Brieost (välj storlek utifrån hur många som ska äta)
Din favoritmarmelad

Skär bort kanterna på brieosten och vispa den tills den blir mjuk och krämig (med elvisp), toppa med din favoritmarmelad.

 

Tunnbrödsknäcke
4 st mjuka tunnbröd
Olja
Flingsalt

Sätt ugnen på 200°C. Skär lagom stora bitar av tunnbrödet och pensla med en god olivolja (eller annan smaksatt olja). Strö över flingsalt och grädda i ugnen cirka 8 minuter tills de fått fin färg. Här kan det vara läge att passa lite på ugnen så de inte går för länge, det brukar nämligen gå väldigt fort när de väl börjat få lite färg.

 

Marinerad Västerbottensost
1 bit Västerbottensost
ca 1 dl neutral olja (exempelvis raps)
3 st vitlöksklyftor
Rosmarin

Häll oljan i en liten kastrull tillsammans med de tre grovhackade vitlöksklyftorna. Låt oljan komma upp i temperatur så att vitlöken liksom ”kommer igång” litegrann och släpper smak. Ställ därefter kastrullen åt sidan. Du vill inte att oljan ska vara för varm så den smälter osten när vi kommer dit. Skär osten i lagom stora munsbitar och plocka 2-3 kvistar rosmarinsblad. Varva sedan ost och rosmarin i en ren, förslutbar glasburk. Plocka upp vitlöken från oljan och häll sedan oljan över osten i burken. Detta kan du gärna förbereda någon dag innan så osten hinner dra åt sig alla goda smaker.

 

Ättiksgurka, smetana och honung
Ättiksgurka (exempelvis cornichons)
Smetana
Svensk honung
Svartpeppar

Häll upp smetana i en djup tallrik eller skål. Toppa sedan med honung och några drag med svartpepparkvarnen. Är honungen inte flytande så kan du enkelt värma lite vanlig honung i mikron i den mängd du vill ha. Doppa cornichonsen i blandningen och njut. Det är särskilt välsmakande när du får med både smetana, honung och peppar på varje gurkbit.

 

 

Logotyp