fbpx
Shakshuka med korv

Shakshuka med korv

Avdelare

Shakshuka är en väldigt populär rätt från norra Afrika och mellanöstern, serveras ofta som frukost med bröd till. Nu har den spritt sig över hela världen och uppskattas på många platser. Servera som brunch eller förstärkt frukost – passar såklart även som lunch eller middag! Vi gör den med vår korv, välj själv mellan  chorizo, Stöcksjörökarn eller t ex Kabanoss!

Shakshuka med korv

Shakshuka med korv

Gör så här

Skär korv och paprika i mindre bitar, finhacka vitlök och gul lök. Stek korven i olivolja i en panna tills den får fin färg, tillsätt paprika och gul lök. Stek ytterligare någon minut tills allting fått lite färg, tillsätt sedan vitlök och kryddor. Stek vidare någon minut. Häll i krossade tomater och vatten, smaka av med saltet. Låt alltsammans koka ihop ca 10 minuter på medelvärme.

Knäck ägg ner i en kopp ett åt gången och gör fyra små gropar i tomatsåsen. Häll äggen i groparna och låt pannan puttra några minuter under lock beroende på hur fasta ägg du vill ha. Det är godast om äggulan är lite rinnig men gillar du fasta ägg bäst kan du låta dem bli helt färdiga också.

Finhacka koriandern. Smula över fetaost och strö över koriander när äggen blivit klara. Servera shakshukan med matlagningsyoghurt och bröd.

Tips!

Får du rester över, ta då bort äggen och förvara separat. Värm sedan äggen försiktigt separat för att undvika att de blir hårdkokta.

Ett alternativ till att låta äggen puttra klart på spisen är att ställa in hela stekpannan i ugnen på 175 grader några minuter tills äggen är klara. Se bara till att du har en ugnsfast stekpanna.

Ingredienser

4 portioner
250g korv från Familjen Hansen Charkuteri
120g paprika (gärna av sorten Carli eller Sivri)
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikakrydda
1 tsk chiliflakes (gärna anchochili)
1 tsk oregano
400g finkrossade tomater
1 dl vatten
1 tsk salt
4 ägg
150g fetaost
1 kruka koriander

Till servering

250g matlagningsyoghurt eller crème fraiche
4 libabröd (blir gott med t ex surdegsbröd eller baguette också)
Logotyp